Opa Fladder

Mijn commentaar maakt het verhaal niet minder waar

We konden er niet omheen: Laboratorium onderzoek heeft uitgewezen dat het goud van de Gouden Koets uit Suriname komt. Het inkt was nog niet droog of bepaalde types hadden hun mening al klaar over het goud uit de koloniale mijnen van Suriname.

Voor wie verder had gelezen, blijkt dat de Gouden Koets niet echt goud bevat, maar dat het slechts om bladgoud gaat, millimeters dun bladgoud. Voor wie dan nog steeds hoog van de koloniale toren blaast, nog een feitje. Het bladgoud heeft een waarde van dure verf, dus dat shock effect kunnen we ook verwaarlozen. Maar waarom dan alle ophef?

Het ligt voor de hand dat dit bladgoud niet door blanke handen is gevonden, maar dat onderbetaalde zwarte handen dat hebben moeten doen. Het onderzoek schiet tekort of het uit een periode van slavernij komt of uit de periode erna. Een socioloog met Surinaamse roots had alvast haar mening klaar voor ons allemaal: Ongemakkelijk en pijnlijk. De koets mag van haar de straat niet meer op. Daarnaast leek het of ze naast socioloog zijn ook een historica was. De goudwinning was een voortzetting van de slavernij.

Het valt me vooral op dat sommigen spreken over die tijd alsof ze het zelf beleefd hebben. Dat is best wel vreemd, want beleven autochtone Nederlanders de oorlogstijd ook op die manier? Nee, dat kan ook niet, want als kind of kleinkind moet je het hebben van overlevering en vastgelegde historie. Die pijn voel je niet van nature, maar moet je opwekken als een goed acteur.

Wat maakt het dan dat mensen overgevoelig kunnen reageren op ongelijkheid tussen volkeren uit vorige eeuwen? Jaloezie gaat niet op, maar het benijden van een dominant volk met een hogere welvaart lijkt een trigger te zijn. Is het dan verstandig dat media zo subjectief deze onderwerpen benaderen? Nee, maar de objectieve weergave zal minder clicks opleveren en maakt je krant, radiostation of televisiezender niet aantrekkelijk. En dat vinden we in Nederland veel belangrijker dan het eerlijke verhaal.

RTL Nieuws